Ondersteunt massage bij ME/CVS?

De volle naam is Myalgische encefalomyelitis en Chronisch vermoeidheidssyndroom en wordt ook wel afgekort als ME en CVS.

Het is een niet aangeboren complexe multisysteem aandoening, hierbij zijn er afwijkingen in verschillende lichaamssystemen waaronder:

  • Neurologisch: Dit bestaat uit het zenuwstelsel, ruggenmerg en de hersenen.
  • Immunologisch: Dit is het biologische proces dat ons beschermt tegen ziektes en infecties.
  • Endocrien: Het hormonale stelsel in het menselijk lichaam.
  • Metabolisch: Het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in onze cellen.

En omdat deze verschillende systemen samen van invloed zijn bij de ziekte en er momenteel geen genezing is wordt het een Chronische, complexe multisysteem aandoening genoemd.

Hoe ontstaat ME/CVS:

Er is nog weinig bekend over het ontstaan van de ziekte maar onderzoekers denken dat, hoge stress situaties en andere lichamelijke triggers, zoals een virus of operatie.

Helaas is er verder nog geen duidelijk onderbouwde oorzaak van het ontstaan en ook het verloop van de ziekte is grillig. 

Er is helaas nog geen genezing bekend en de klachten kunnen ook per dag verschillen. Wel kunnen je de klachten met behulp van bepaalde therapie en hulp wat dragelijker maken. 

hierover vertel ik verder in de blog meer.

Symptomen van ME/CVS:

  • Inspanningstolerantie, dit houd is dat kleine geestelijke en lichamelijke inspanningen kunnen zorgen voor extreme vermoeidheid of andere klachten. Ook kan het soms lijken dat je een inspanning makkelijk uitvoert, alleen krijg je hier op een later moment pas last van.
  • Geen uitgeruste slaap hebben, je wordt net zo moe wakker als dat je ging slapen.
  • Wisselend pijn in Spieren, gewrichten, lymfeklieren, hoofdpijn of buikpijn.
  • Vaak een grieperig gevoel en gevoeligheid voor licht en geluid. 

Welke factoren kunnen ondersteunen.

Zoals ik eerder deze blog al vertelde is er nog geen genezing voor deze chronische ziekte, maar er zijn wel factoren die je kunnen helpen om er beter mee om te leren gaan.

  • Medicijnen/vitamines: er zijn verschillende medicijnen en vitamines die je voorgeschreven kan krijgen ter ondersteuning van slaap, energieniveau etc.
  • Ergotherapie: Deze helpt je bij inzichten te krijgen in je dagelijks leven en het reguleren van je energie niveau. Zodat je niet over je grenzen gaat.
  • Fysiotherapie: Helpt je in beweging blijven ondanks dat je moe met.
  • Cognitieve gedragstherapie: helpt je omgaan met je mentale klachten die je ondervindt door je lichamelijke klachten die je hebt.

Veel mensen voelen zich niet serieus genomen omdat er nog zoveel onbekend is over het ontstaan en de genezing van ME/CVS. Dit heeft mede te maken met dat er aan de buitenkant niet veel te zien is en de ziekte zich vooral in het lijf afspeeld.

Ook zul je merken dat de ene arts/dokter de ziekte wel erkent en de andere er iets meer sceptisch over is. Dat alles bij elkaar zorgt bij veel mensen voor onbegrip.

Massage bij ME/CVS:

Het belangrijkste is om te weten dat massage een positief effect heeft bij vermoeidheid, slaapproblemen, en pijnlijke spieren. Bij ME/CVS is het positieve effect ook dat de spieren/verklevingen soepel/losgemaakt worden en de doorbloeding wordt gestimuleerd. hierdoor kunnen klachten mogelijk op lange termijn verlichten.

Massage bij Roos ontspanningsmassage:

Als je bij mij komt voor een ontspanningsmassage of Hotstone Massage, ontvang ik je in een ontspannen ruimte, waar het licht gedempt is en er een fijn ontspannen muziekje aanstaat.

Bij de behandeling pak ik de volgende punten aan, net voor welke massage je kiest:

  • Gezicht
  • Rug, nek en schouders
  • Armen en handen
  • Benen en voeten

Voorafgaand aan de massage vraag ik altijd of je nog blessures heb of dat een van de bovengenoemde lichaamsdelen niet prettig zijn voor jou om gemasseerd te worden. Het belangrijkste voor mij is dat jij je prettig en op je gemak voelt.

Aan het einde van de massage krijg je een glas water en heb je rustig de tijd om je weer aan te kleden.

Tijdens de massagebehandeling draait het om jou, en zal de massage ook op jou aangepast worden. 

Heb jij dus last van licht of geluid? Het licht kan worden aangepast en de muziek kan zacht of zelfs uit al dit prettiger voor jou is.

Favicon

Roos Ontspanningsmassage

Over Roos

"Ik wil door middel van mijn massages dat stukje liefde voor je lichaam en geest weer terugbrengen bij mensen, zodat er weer nieuwe energie is om met al de drukte in ons leven om te gaan."

Contact informatie

info@roosontspanningsmassage.nl

06-40 79 76 67

KVK: 76914186

Zuster Siffelslaan 3,

1761 DS, Anna Paulowna

© 2023 - Roos Ontspanningsmassage | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid